سید کیوان مهدینیا، عضو هیأت علمی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، در خصوص میزان مقاومت مشهد در برابر زلزله اظهار کرد: پژوهشهای مطالعاتی توسط دانشگاهها و مراکز پژوهشی در خصوص میزان مقاومت یک شهر در برابر زلزله صورت گرفته است که متاسفانه ما رتبه خوبی را نگرفتهایم.
وی افزود: شهر مشهد جزو شهرهای خطرخیز بوده و در صورت بروز چنین حوادثی تلفات بالایی را شاهد خواهیم بود.
مهدینیا با یادآوری اینکه برای مشهد مطالعاتی به شکل جامع و با سناریو در خصوص مواجهه با زلزله صورت نگرفته است، تاکید کرد: اگر زلزلهای بالای ۷ ریشتر در شهر مشهد و در شب اتفاق بیفتد، ما با چه سناریوهایی مواجه خواهیم شد؟ آیا برای این سناریوها آمادگی داریم؟ تابآوری و مقاومت شهر در برابر چنین زلزلهای چقدر است؟ پس از زلزله چقدر طول میکشد تا شهر مشهد دوباره به حالت عادی قبل بازگردد؟
وی در خصوص وضعیت کشورهای اروپایی در مواجهه با زلزله خاطرنشان کرد: گسلهای فعال در بسیاری از کشورهای اروپایی به میزان کمی است. به همین علت خطر زلزله کمتر این کشورها را تهدید میکند. اما با این حال بخش زیادی از ساختمانها در اروپا با سازهها و متریالهای استاندارد و سبک ساخته میشود.
مهدینیا افزود: در کشورهایی مثل ژاپن و همچنین کشوری مثل آمریکا که تقریبا شرایطی نزدیک به کشور ما به لحاظ خطر زلزله را دارد، مشاهده میکنیم که نحوه برنامهریزیها و کارهایی که در حوزه شهرسازی و ساختمانسازی انجام میدهند باعث شده است که زلزله تقریبا از یک بلای طبیعی به یک امر روتین و عادی تبدیل شود. به عنوان مثال اگر زلزلههایی که اخیرا در افغانستان و ترکیه اتفاق افتاده در کشوری مثل ژاپن به وقوع بپیوندد شاهد تلفات بسیار کمتری خواهیم بود.
وی با بیان اینکه نمیتوان همه چیز را به گردن نهادهای حاکمیتی انداخت و فرهنگ مردمی بخش مهمی در این موضوع است، عنوان کرد: ما مردمی هستیم که احساسات در ما زیاد است. وقتی زلزلهای اتفاق میافتد بلافاصله از بعد انسانی کمک میکنیم اما بعد از گذشت مدتی عموما زلزله را به فراموشی میسپاریم و این فراموشی تا وقوع زلزله بعدی ادامه پیدا میکند. این فرایند خیلی به نهادهای حاکمیتی و سازمانها ارتباطی ندارد این یک فرهنگ جمعی مردمی ما است. نباید اینگونه باشد و بایستی با فرهنگسازی و آموزش، به خصوص از کودکی این مسائل جدی گرفته شود. جدی گرفتن موضوع از طرف عموم مردم یک چالش بزرگ است که باید با فرهنگسازی و آموزشهای مداوم حساسیتها در خصوص آن بیشتر شود.
وی تصریح کرد: با توجه به وضعیت کشور ما و خصوصا مشهد به لحاظ زلزله و قرارگیری آن بر روی گسل، همیشه باید پیشبینی زلزله را داشته باشیم و خود را هماهنگ با این موضوع کنیم و در همه حوزهها از جمله حوزه فرهنگسازی و حوزه مهندسی نسبت به آن توجه داشته باشیم.
مهدینیا در پایان در خصوص سایر راهکارها در زمینه مواجهه با زلزله اظهار کرد: با توجه به اینکه ما چندین نهاد و سازمان مسئول در زمینه زلزله مانند شهرداری، راه و شهرسازی و نظام مهندسی داریم، مهمترین کار هماهنگی بین این دستگاهها و نهادها است. گاهی مشاهده میشود که موازیکاری بین این دستگاهها زیاد است. یکپارچگی و مدیریت واحد شهری تاثیرات زیادی در مواجهه با چنین اتفاقاتی دارد.
- مدیر رسانه
- کد خبر 12336
- 1840 بازدید
- بدون نظر
- پرینت